Concertfotografie

Concertfotografie is voor mij één van de meest uitdagende vormen van fotografie. Creatief gezien is het een hele uitdaging om het gevoel van de muziek over te brengen in beeld. Dit kan je alleen maar door sfeervolle beelden te maken met het aanwezige licht in combinatie met de artiest. Over een artiest heb je geen controle zoals over een model. De artiest voert zijn / haar show op zonder ook maar enigszins rekening te houden met de fotograaf. De fotograaf moet het ook hebben van het licht, wat jezelf niet kan instellen. Dit doen de technici van de lichtshow wel bij grote concerten. Deze lichtshows worden gegeven met lasers, rook, stroboscopen, podiumlampen in verschillende kleuren, dikwijls met veel tegenlicht en dan plots weer niets. Maar om een concertfoto te maken met een wauwfactor is het juist de kunst om van het lichtspektakel gebruik te maken. De lichtshows geven een fantastische sfeer aan je concertfoto maar de verschillende kleuren licht en de flitsende laserstralen maken je het als fotograaf ook knap lastig.

Met een accreditatie mag je voor de hekkens gaan staan en dan mag je vrij de eerste drie nummers fotograferen. Je moet dan niet uren voor het optreden aanwezig zijn voor een goede plaats en je hebt geen last van de enthousiaste muziekfans. In stilte hoop je dat podium niet torenhoog is en de artiest zijn optreden niet start met drie nummers helemaal achteraan op het podium. Want dan wordt het ook weer knap lastig. Je kan wel vrij bewegen in de frontstage als het niet zwart ziet van de fotograven.

Freddy Knippenberg.

Enkele voorbeelden